Please rotate your device to portrait mode

Please rotate your device to portrait mode

PKSRR 1416

Urban transport hub Serra

The program:

- a bus station, between the regular buses and the city buses...

- a P+R car park with 600 spaces

- 8'000m2 of office space divided into two buildings.

This project was developed around 3 major considerations:

1. to conceive the intermodal interchange pole from the point of view of public transport users and not as a technical facility dedicated solely to buses and cars. The quality of the site must encourage the use of public transport as soon as possible on the outskirts of the city. We want to create a positive daily experience, a fluidity, a natural ease so that this practice will gradually become a matter of course through the experience of the many advantages it will bring. The places are generous, the pedestrian movements natural and intuitive. It is the public spaces of the City that pick you up as soon as you get off the bus, everyone instantly becomes a pedestrian participating in the animation of the streets and squares laid out with a high level of quality throughout the Plateau du Kirchberg and the City.

2.complete the perspective of the city entrance on this side of the Kirchberg Plateau. The last building under construction around Rond-Point Serra is to establish a dialogue with the other buildings present in order to create a coherent ensemble of character rather than to build an additional monument that would compete with the others.

3. to initiate the scale of the city and the pedestrian. From the highway it means shifting from the speed of the car to the speed of the pedestrian. Well-being at 5km/h requires an appropriate scale of construction, a door-to-door rhythm and corresponding visual sequences. The bus station is a large infrastructure. Its architecture with large covered areas displays a strong identity, it is memorable and evokes travel and movement as did the large railway stations of the industrial revolution. The office buildings and the P+R located on the station are volumes that are recognisable as a whole by their own identity. The architecture of the façades is broken down into volumes on an urban scale, the floors are legible, the texture of the façades is on a human scale. 

Moreover, the bus station occupies the entire surface area of the site, and the other functions, offices and P+R, had to be placed on top of it. This is a first in Luxembourg. All the regulations were rethought and created to measure for this project in close collaboration with all the competent authorities.