Please rotate your device to portrait mode

Please rotate your device to portrait mode

SES 0816

SES SERVICE BUSINESS CENTER

Energy-class B

Design and features

The construction of the SES Service Business Center at Betzdorf is located on the future SES Campus “Pierre Werner” on the north-south axis of the traffic-calmed “rue P. Werner”. 

A clear geometric shape contrasting with the natural and rural environment, the interconnection and dialogue between building and landscape as well as an elaborated energy concept for the building set a sign as a „pioneer project“ for the future development on this building site.

The building is conceived as a clear cubic 3-storey volume, in which the ground floor occupies a base surface of 36x36m, the two upper floors standing back 18m for a smaller base surface of 18x36m.

The open space around the building is designed as a lawn, and thus forms a natural transition into the landscape.

The entrance is from the east via a porch into a spacious atrium open across all levels. The ground floor accommodates all semi-public and general functions, such as the cafeteria with adjoining utility rooms as well as conference area, reception, foyer, main distributions and storage facilities. In the southern part of the building a large office area with integrated tea kitchen, specific conference rooms and a comfort area are located.

The organization of the functions on the ground floor attaches great importance to the gradual transition from public outdoor areas to the very closed and protected office and research zones.

The cafeteria is directly accessible from the atrium and is oriented by a floor to ceiling glass facade to the rue P. Werner. The directly affiliated outdoor terrace establishes here again the relationship and transition to the landscape. At the same time, this open design is an invitation for users and visitors, showing that they are always welcome.

The foyer, designed as a distributor and a lounge on the ground floor, acts through the high atrium as a semi-public extension of the road space and allows spontaneous encounters and exchanges between the different users of the building. The office areas on the upper floors are strictly separated and are accessed by circumferential galleries in the multi-story atrium. Over bars and floor to ceiling glazing, visual connections can be made through all levels.

The office space in the two upper floors can be divided into four flexible rental spaces that can be build up as open space or single offices, depending on the requirements of the users. Toilets, tea kitchen, copy area, archive, ELT and IT sub distribution are to be used in common and can be reached via the open galleries directly from the central staircase.

The structure of the building is made of reinforced concrete columns, floors and a stiffening core in the south and of masonry exterior walls. These massive ceilings and walls serve as heat storage and are a fundamental part of the building energy concept. The concrete floors are additionally activated by a water based cooling system (concrete core activation).

White fiber cement boards „fibre C“ by Rieder were chosen as main facade cladding. These have been combined with aluminum windows on the east and west side. The south and north facades are provided with a light curtain-wall, as well as the cafeteria on the ground floor on the north-east building corner. In the design of these glass facades distinction is made between the opaque windows / door elements which can be opened and the fixed glazed transparent elements.

The color scheme is based on natural tones, light grey onsite concrete, white fiber cement boards, natural aluminum, and galvanized steel. Indoors you find wooden parquet in the circulation areas and a laminated timber ceiling above the atrium.

The building grid is based on an axis size of 1.80m and is found both in the plate division of the „fibre C“ facades and the division of the light mullion and transom facade.

Energy concept
The optimal match of thermal insulation, glazing, solar shading and thermal mass enables a high-quality, comfortable interior climate in a largely self-regulated energy-optimized building. Sustainable reduction of energy costs was in the focus of development and played an important part during planning and execution phases. The combination of the various requirements resulted in a global building and energy concept with low energy consumption, high quality work places and sustainable management.


former collaborators: C. Mueller, N. Laurent, C.Gitsels / POHL Architekten Stadtplaner