Please rotate your device to portrait mode

Please rotate your device to portrait mode

ZLTB 0508

Circus School Zaltimbanq

Transformation of the ancient Zeyen carpentry workshop, located 26 avenue Pasteur, L-Limpertsberg


PROGRAM
The program includes the development of two large training rooms, ski equipment storage, a social room, a local logistics / internal administrative, changing rooms and toilets. Accessibility for disabled people is to be guaranteed.


BRIEF DESCRIPTION
Characteristics of existing buildings:
The former Zeyen workshop is located in the backyard and has two types of structures: the oldest constructed with rubble walls coated with wood floors reaching and frames exposed brick window openings, the most recent built in pillars, beams and floors in raw concrete and masonry fillings.
The first, called "Building A" has generous ceiling heights and is overall in good enough condition. The large beams (logs) of wood are very characteristic of the period of construction and can with some steel reinforcements offer all static resistance, mechanical and fire requirements for premises to house the public. Coverage artificial slates must be replaced, the structure can be maintained as it is. The exterior joinery placed in the brick frames of particular geometry. These simple wooden windows frame must be maintained.
The second building, called "Building B" against this by a large number of typical pathological problems of reinforced concrete constructions from the first half of the past century: lack of protection, thermal insulation and suitable coatings, frames in concrete structures and shatter oxidize said concrete in many places; This far advanced phenomenon accelerates gradually as the concrete chips grow! On the other hand this present building clearances reduced under high ceiling, very appropriate for a publicly for assignment and more annoying, does not have the required fire resistance to host a public assignment.
The existing volume of the frame is seen to maintain the exceptional situation in the heart of island. The project offers the softest possible interventions tailored to the characteristics of existing constructions and volumes.


At the functional level:
Two training halls are available to ground floor of the two buildings, one large and one smaller. Easily accessible from the courtyard through the main entrance, two rooms each enjoys a wide opening created in the ceiling to get clearances adapted to circus activities such as juggling, trapeze, trampoline, etc.

For each training halls, a small storage room is furnished. They are directly accessible from each room.

The large training room is configured to allow the representation of organization.
In order to free the maximum the ground floor, the local social / leisure, locker rooms and lavatories are arranged on the first floor. The local relaxation is offered in mezzanine above the large rehearsal room, allowing use as a local "board" in representation. The cloakrooms and toilets are located above the smaller of the two rooms.
A new staircase leads to connect the two buildings following specific safety requirements for buildings to accommodate the public (fire floors).
A hydraulic drive elevator without machine room for people with reduced mobility connects the first two levels and allows to make accessible all local to the public as required by the Security Service in the Public Service.
The floor under the roof is open, intended for internal logistics and administrative needs of the school.


At the constructive level:
The old building is maintained to the maximum in its current state, some of the wood flooring on the ground floor was demolished to increase the headroom of the rehearsal room and allow the construction of a new staircase to standards current security. To meet the safety requirements, the new staircase is made of concrete.
In order to improve the thermal behavior and reduce energy costs of this building, window frames are either replaced or lined with double-glazing works. Existing chassis will simply maintain rehabilitated. The cover is replaced by sandwich panels with integrated thermal insulation. These focus on existing structures. A new wooden structure with integrated thermal insulation is placed on the existing slab on the ground floor, here also improving the energy performance of the building.
To allow great flexibility in the circus school, the structural elements of the training room are strengthened. This option allows the suspension point loads of up to 1000kg existing logs. These reinforcements, it is possible to secure secondary structures for the suspension of trapezes, scarves and other elements specific to the circus.
The second construction of reinforced concrete having too many problems is against to be replaced on the existing foundations by a new similar building, precast concrete with outer walls prefabricated sandwich wood panels and also provided with good thermal insulation, double glazing and a rough sawn wood siding contrasts with the old industrial building. Similarly the new flat roof and floor to floor are equipped with thermal insulation according to the rules of the art today. The proposed rough sawn siding with a slightly perforated vertical installation enables a homogeneous wood aging. The essence is retained locust. This is a local hard wood with high durability. The siding is led by zinc profiles to ensure the preservation of wood at the butt ends.
In this room, the building system also secures secondary structures for the suspension of trapezes, scarves and other items.


At the technical level:
The heating system is provided via a gas condensing boiler located in the basement. Local "service" are heated by radiators; while the training rooms are heated via heaters. This option will provide greater responsiveness to the training room. Furthermore, each room is equipped with a control box. Radiators and heaters will ensure decommissioning building freeze during the winter months.
The electrical system is projected in apparent having regard to the existing building structure and raw finishes used for the reconstructed building.
Regarding the renewal of the air in the training halls, one option is proposed, namely the installation of decentralized ventilation for each room. Indeed, the installation of a centralized system is impossible given the existing building structure. Furthermore, the decentralized system allows you to operate a unit independently of the other to provide a lower cost of ownership while ensuring excellent efficiency with heat recovery. This also helps meet the need for circus school flexibility because each unit has its own control. This proposal is optional in the general budget of the project. The other option is to ensure the renewal of air by opening the windows.


In terms of finishing:
The two rehearsal rooms will be equipped with a sports floor meets the requirements "gym" of the circus school. The existing walls will be coated. The existing ceiling in Building A will be achieved through double plasterboard, logs remain apparent. In Building B, the prefabricated concrete structure / slab remains visible.
On the ground floor, the entrance hall and storage space will present an apparent floated screed. The staircase will be apparent in the finished concrete.
On the first floor of the existing building, on a linoleum leveling substance is placed on the existing floor social room. On the first floor of the new building, the proposed finish is apparent screed. She will receive an epoxy paint in restrooms.
In the attic, the existing wooden floor will be maintained, finishing the ceiling is that of roof panels and existing walls will be coated.
The painting will be in charge of Zaltimbanq vzw and all movable equipment.


At the edge:
Only the layout of buildings spaces nearby is expected to recover levels to enable access for people with reduced mobility. The entrance area of ​​paving existing roads is maintained. The new parts will be made plain sidewalk slabs. On the perimeter of the building with wooden cladding, a gravel strip will be implemented so as not to damage the siding.
The layout of the existing garden being dependent Zaltimbanq.


Conclusion
Existing volumes and structures are maintained as far as possible; timely interventions, measured and appropriate in each case possible to adapt these buildings to the functional requirements, accessibility, safety and thermal our time, to use for a wide audience.

Former team members: J. Dethloff, Gackle A., J. C. Dujardin, C. Martin, C. Chanoine, A. De Smedt, R. Dejonge, T. Burg

Article on Archiduc.lu